Hus og have

Der findes mange gode grunde til at vælge trægulv

… når du skal lægge nyt gulv i din bolig, og mulighederne er mange. Læs med her og få inspiration og rådgivning til, hvorfor du bør overveje trægulvefrem for andre gulve, og hvilke typer trægulve du kan vælge imellem.

 

Trægulve skaber ro og harmoni

Et trægulv kan, bogstaveligt talt, hjælpe til med at skabe ro i et hjem – det kan nemlig forbedre rumakustikken, så der ikke er for meget klang efter lydene i et rum. Træ absorberer nemlig lyde bedre end eksempelvis klinker og linoleum, da træ er blødere end disse overflader. Det er dog ikke helt på niveau med gulvtæpper, når det kommer til absorbering af lyde, men rumakustikken kan altid forbedres en anelse ved at hænge ting på væggene og eventuelt lægge et eller to løse gulvtæpper på gulvet. Udover ro, kan trægulve skabe harmoni i et rum grundet træets bløde farver og toner. Et trægulv, især hvis det går igen i flere rum i hjemmet, kan skabe sammenhæng og kontinuitet i et hjem, og det giver harmoni.

 

Træet giver efter og skåner benene

Udover at absorbere lyd, kan træets bløde overflade også hjælpe til med at skåne dine fødder, ben og ryg – træet giver nemlig efter, så det ikke er så hårdt at stå på, som eksempelvis klinker eller fliser, og det er godt for dig og din krop, hvis du skal bruge mange timer på at stå op, for eksempel over madlavningen. Trægulvets hårdhed afhænger af træsorten, så hvis du ved, at du let får ondt i ben og ryg, når du står stille i længere tid af gangen, bør du vælge en lidt blødere træsort.

 

Vælg mellem plankegulve, parketgulve, stavparket og skibsplanker

Som tidligere nævnt er mulighederne mange inden for valg af trægulv, og disse 4 er blot hovedtyperne af trægulve – der findes massevis af underkategorier, og udvalget af forskellige træsorter, der kan bruges til gulvlægning, er enormt, hvilket betyder, at du kan vælge stort set lige den kombination, du lyster, og som passer bedst til din indretning og dine behov. Som eksempel kan du vælge et plankegulv for virkelig at understrege træets naturlige åretegninger og naturlige udseende, eller måske et parketgulv, hvis du ønsker et mere livligt udtryk og et billigere trægulv.

 

Læg eg, bøg, ask, bambus, kirsebær, fyr eller måske valnød

Alt efter dine ønsker til farve, udtryk og egenskaber ved et trægulv, kan du vælge den træsort, der passer til dine ønsker. Der kan være stor farveforskel på forskellige typer træ, så en af de første ting du skal gøre op med dig selv er, hvor lyst eller mørkt gulvet skal være. En tommelfingerregel er, at hvis du har små og lidt mørke rum, bør du kraftigt overveje et lyst gulv, hvorimod store, åbne og lyse rum kan få et fantastisk smukt udtryk med et mørkt trægulv. Også overfladebehandlingen af træet har betydning for gulvets udseende og udtryk, ligesom førnævnte muligheder for at lægge gulvet på forskellige måder har en stor betydning.

Click to comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

To Top