Hus og have

En kugledyne kan forbedre din nattesøvn

Der har været meget snak om kugledyner de sidste par år. Det har der været god grund til, for det tyder på, at kugledyner kan hjælpe dig med at falde i søvn. Ligeledes kan de forbedre muligheden for en god dyb søvn natten igennem, så du slipper for at vågne op flere gange i løbet af natten.

At kugledynen har fået så meget positiv omtale gør, at der nu efterhånden er noget for enhver smag på markedet. Lige fra dyner til børn til ekstra lange dyner. Og til den klimabevidste forbruger er der endda dyner, som er til den klimavenlige side.

Der findes flere guides, der hjælper dig til at finde de bedste varianter af kugledyner. De giver dig alt fra kugledynen, som er bedst i test i den billig ende til luksusvarianten, hvor kun det bedste er godt nok. I artiklen her vil vi derimod fortælle mere generelt om kugledyner og søvn i al almindelighed.

Hvorfor er kugledynen et godt valg?

En kugledyne er ikke bare en almindelig dyne. Tyngden fra kuglerne kan hjælpe med at skabe en bedre søvn. Dynen nærmest krammer dig i søvn, hvilket for nogle kan give en større tryghedsfølelse og reducere symptomer på stress.

Kuglerne kan fx være små glaskugler. De er så typisk fordelt i små lommer, så du er sikret, at du har et jævnt tryk over hele din krop. Kugledyner fås i forskellige vægte, så det er ikke ”one size fits all”. I stedet anbefales det, at du finder en dyne, som passer til din vægt. Nogen steder lyder anbefalingen her, at den bør veje 8-12% af din kropsvægt. Dette betyder, at hvis du vejer 80 kilo, skal du have en dyne på omkring 10 kilo. Tjek dog altid selv anbefalingerne hos den specifikke forhandler, du påtænker at købe en dyne hos.

Hvis du har brug for det, kan du også få mange kugledyner i ekstra lange versioner, som således fx kan måle 220 cm.

Hos nogle forhandlere kan du prøve dynen af gennem en periode – fx 30 dage. Hermed har du mulighed for at teste, om det er noget for dig. Hermed kan du få en større sikkerhed for dit køb.

Du bør også være opmærksom på muligheden for at vaske dynen i vaskemaskinen. Mange dyner kan godt vaskes – hvilket naturligvis bidrager til holdbarheden – men igen: Tjek på forhånd så du ikke bliver overrasket.

Forskning om fordele ved en kugledyne

Der forskes i fordelene ved tyngdedyner, og indtil videre har der bl.a. været positive tegn på brugen af dynen i forhold til børn med ADHD og voksne med stress. Det kan dog også være en fordel at teste dynen af, hvis du generelt har problemer med at sove, selv om du ikke har nogle af de specifikke tilstande, som den forbindes med.

Du kan altså også prøve dynen af, hvis ”blot” du generelt har problemer med, at du sover uroligt om natten. Måske sender du endda din dyne på gulvet eller ender med at stjæle din partners dyne? Man behøver ikke have en diagnose for, at en kugledyne hjælper. I dag er der tværtimod mange, som ”bare” vil optimere deres søvn, som bruger en kugledyne i denne henseende.

Gode søvnråd

Lige meget hvor fantastisk en dyne og seng du køber, så hjælper det sandsynligvis ikke nok, hvis du har dårlige søvnvaner. Her kommer derfor en række råd, som er inspireret af Regionshospitalet Viborg:

  • Det er helt normalt ikke at sove så godt i en periode. Så tag det roligt hvis det sker.
  • Sørg for at slappe af den sidste time inden du skal sove.
  • Gå ikke i seng hvis du ikke er træt.
  • Stå op hvis du ikke kan falde i søvn.
  • Stå op på det samme tidspunkt i hverdagene og i weekenden.
  • Lad være med at sove til middag i løbet af dagen.
  • Drik eller spis ikke fødevarer med koffein om aftenen (f.eks. te, cola, kaffe og chokolade).
  • Gå ikke sulten eller proppet i seng.

Du kan læse mere om gode søvnvaner hos Hospitalsenhed Midt.

Click to comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

To Top