Hus og have

Luft-luft-varmepumper og deres effektivitet

Luft-til-luft varmepumper gør det muligt at opvarme boligen og holde de faste månedlige udgifter nede. Luft-luft-pumpernes effektivitet er bemærkelsesværdig, og det samme kan besparelsen på varmeregningen være. Men hvor stor er investeringen, og hvornår er den betalt tilbage?

Nærmere om luft-luft-varmepumper

En moderne luft-luft-varmepumpe er en invertervarmepumpe og passer både til nye og ældre huse som tillægsvarmekilde eller noget, der ligner hovedvarmekilde. Varmepumpen er nem og hurtig at installere, og den passer ideelt både i nye og ældre huse, i sommerhuse og lejligheder, til besparelser på eksisterende varmesystemer og til at øge komforten med.

Effektivitet

En luftvarmepumpe kombineret med en anden form for opvarmning er en ideel løsning med henblik på at spare på varmeregningen. Investeringen er rimelig, den månedlige besparelse betydelig og tilbagebetalingstiden kort.

Når en elradiator forbruger 1 kWh el, giver den lidt mindre end 1 kWh i varmeenergi. En moderne varmepumpe er mere end 5 gange så effektiv, og af den samme 1 kW el producerer den 5+ kW varmeenergi. Sammenlignet med et almindeligt elfyr eller elradiator kan varmepumpernes energiforbrug være op til 78 % mindre. Hvis varmepumpen f.eks. producerer 5 kWh energi og for at gøre dette kun bruger 2 kWh, så er de øvrige 3 kWh gratis energi, som kommer fra luften. Det kaldes effektivitet (eller COP-tal), som viser, hvor meget energi varmepumpen kan producere i forhold til den energi, som den skal bruge for at producere den. Hvis effektiviteten er 5, så betyder det, at varmepumpen producerer fem gange så meget varmeenergi, som den selv har brug for til produktionen af denne.

Effektiviteten er direkte afhængig af udetemperaturen. Jo varmere udeluften er, desto højere er effektiviteten. Derfor skal man ved købe af en luftvarmepumpe helt sikkert lægge mærke til, hvordan effektiviteten ændrer sig ved forskellige temperaturer, og hvordan den arter sig ved årets gennemsnit (SCOP-tallet). Samtidig skal man ved indkøb af varmepumpe være opmærksom på, om der er tale om en gammel on/off-varmepumpe eller en moderne med inverter. I forhold til besparelser og anvendelsesmuligheder er en inverter-varmepumpen den bedste.

Prisen afhænger af effekten

Ved brug af varmepumpe fordeles varmen ensartet i rummene. Man undgår den ubehagelige lugt, som kan findes ved elradiatorer, men til gengæld renser varmepumpen luften gennem filtre og ionisatorer. Dermed forbedrer den ikke blot stuetemperaturen, men også luftkvaliteten. Om sommeren kan pumpen også køle rummet ned. Pumpen består af to dele, hvoraf en monteres indenfor og den anden udenfor. En sådan pumpe kan anvendes hvor som helst, uanset lejlighedens, husets eller kontorets størrelse. Det handler kun om, hvor mange inde- og udedele man skal installere og hvor. Afhængig af husets ellers stedets særegenheder kan man som regel nøjes med én varmepumpe.

Hvad skal man tænke på, når man vælger en luft-luft-varmepumpe?

Når man anskaffer sig en luft-luft-varmepumpe anbefales det, at man i forvejen kender til apparatets tekniske nøgletal. Ved sammenligning af forskellige produkter er det meget vigtigt, at det handler om produkter, der er indbyrdes sammenlignelige eller jævnbyrdige, når det gælder effekt, effektivitet og kvalitet. Man skal også kunne bruge pumpen ved meget lave temperaturer for at være beskyttet imod sådan en situation.

Ved køb af pumpe skal man fokusere mest på den tilbudte pumpes effekt, dens effektivitet ved opvarmning (COP), om der er tale om en gammel on/off- eller en moderne invertervarmepumpe og om pumpen er beregnet til brug i nordisk klima. Det kan være sundt at huske på, at alle produkter ikke nødvendigvis passer til vores klima og til den konkrete boligs særlige forhold. Det er meget vigtigt at finde det rette produkt, for hvis effekten er for stor, bliver tilbagebetalingsperioden for lang. Hvis pumpen er for svag, opnår man på den anden side ikke det ønskede mål, og pumpen bruger mere energi, end den burde.

Vælg en erfaren specialist

Hvis du har valgt en pumpe med den rette kapacitet, så kan en varmepumpe holde helt op til 30 år. Derfor er det meget vigtigt at købe sin varmepumpe hos en troværdig, officiel forhandler med lang erfaring, som også kan levere service og reparation af apparatet efter køb. Zave tilbyder et bredt sortiment af varmepumper, hvor erfarne specialister hjælper dig med at vælge den rette apparat. Zave er en e-butik, som blev grundlagt i Sverige i 1988, og som har aktiviteter i Danmark, Sverige, Finland og Norge. Zave sælger og monterer flere end 6.000 apparater årligt.

Click to comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

To Top