Hus og have

Spar penge på efterisolering af dit hus

Mange ældre huse er ikke særligt godt isolerede. Før oliekrisen i 1970’erne og den senere øgede fokus på at minimere energiforbruget til opvarmning af boliger, var isolering ikke noget som fyldte særligt meget, når man byggede nyt – bogstaveligt talt. Derfor kan der være store besparelser på varmeregningen ved at efterisolere ældre huse.

Den omfattende betydning som isolering har i dag, var næppe noget, som H.J. Henriksen og V. Kähler havde forestillet sig, da de registrerede varemærket Rockwool i 1937, og påbegyndte produktionen af isoleringsmateriale i stenuld. I dag har Rockwool 11.000 medarbejdere fordelt på 28 fabrikker over hele verden og en årlig omsætning på mere end 2 milliarder euro.

Isolering fra Rockwool er fremstillet af basalt, som er en stenart, der dannes af størknet magma. Stenene smeltes sammen med recirkuleret stenuldsaffald samt ler- og cement ved 1.500 grader. Den smeltede stenmasse spindes herefter til tynde fibre, der tilsættes en vandafvisende olie og et bindemiddel, hvorefter stenulden presses og skæres ud i de formstykker, som man kan finde i ethvert byggemarked.

Efterisolér dit hus med Isolering fra Rockwool

Isolering fra Rockwool er tilpasset de mange forskellige steder, man typisk isolerer og efterisolerer en bolig, lige fra vand- og varmerør, gulve, lofter og facader. Det giver dig også mange muligheder for at bruge Rockwools isolering til at efterisolere og energioptimere dit hus.

Varme stiger opad, og derefter er loftet et af de første steder, som du bør kigge, hvis du vil spare penge på varmeregningen. Ældre huse er ofte isoleret over loftet med 150-200 mm mineraluld, og der kan forsvinde meget varme op gennem de 140-180 kvadratmeter, som mange parcelhuse er. Derfor er isolering af lofter med isolering fra Rockwool en af de investeringer, der bedst betaler sig. Samtidig er arbejdet ret nemt at udføre selv og kræver ikke en masse dyrt værktøj.

Sådan efterisolerer du dit loft

Når man efterisolerer et loft, øger man typisk isoleringstykkelsen til 300 mm ved at udlægge isoleringsmåtter eller isoleringsruller med en tykkelse på 95 mm eller 145 mm ovenpå den gamle isolering. Alternativt kan stenuldsgranulat også bruges. Det skal dog blæses ind med en maskine, og bruges mest af professionelle isoleringsfirmaer.

Det eneste udstyr, som arbejdet kræver er en malerdragt, handsker, støvmaske og en isoleringskniv. Beskyttelsen med dragt, handsker og maske er godt givet ud, da arbejdet med isoleringen frigiver små fibre, som hvirvles op og vil give kløe, udslæt og irritation af lunger og svælg, hvis man ikke er ordentligt beskyttet. Isoleringskniven er en særlig kniv, som er beregnet til at skære gennem stenulden.

Isolering udlægges over hele loftet, så den ligger med helt tætte samlinger. Med isoleringskniven skæres der ud omkring spær og lignende, så isoleringen slutter helt tæt omkring disse. Ved tagfoden – der hvor taget går ned til ydervæggene – skal der være en 50 mm spalte til ventilation mellem isoleringen og taget. Du skal derfor ikke lægge isolering helt tæt mod taget ude i siderne.

Har du en gangbro på loftet, bør den ikke fjernes, da den har en stabiliserende funktion. I stedet kan du bygge en ny, hævet gangbro oven på den, og isolere mellem den gamle og nye gangbro. Husk også at efterisolere loftlemmen eller skifte den til en ny, bedre isoleret model.

Click to comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

To Top