Shopping

eWallets – Sådan betaler du online uden at afsløre din kreditkortinformationer

Vi danskere har virkelig taget E-handlen til os, og vi køber flere og flere varer på online webshops. I 2018 handlede danskerne for ca. 133,5 mia. kr. på internettet, og tallet forventes at stige i 2019. I takt med at vi benytter os mere af webhandel, så bliver antallet af tilfælde, hvor kunder får misbrugt personlige oplysninger og bliver franarret deres kreditkortoplysninger, naturligt også større. I forhold til antallet af transaktioner så er det heldigvis kun få der oplever problemer, men alligevel var der i 2017 ca. 105.000 tilfælde, hvor danskere fik deres betalingskort misbrugt. For at være bedst muligt beskyttet af lovgivningen, skal du holde dig til onlinebutikker indenfor EU, hvor du er godt beskyttet i forhold til returret og tilbagebetaling. Det er vigtigt, at du altid betaler med kreditkort eller bruger MobilePay, når du handler online – eller endnu bedre at du benytter en eWallet service, så dine kreditkortoplysninger aldrig kommer i nærheden af webshoppen.

De senere år er vi alle blevet mere forsigtige med at afsløre vores personlige informationer og vores kreditkortoplysninger, og derfor bør du overveje at bruge en eWallet service, når du overfører penge online. I mange webshops, som f.eks. Zalando.dk og Power.dk, og på de fleste onlinekasinoer er det muligt at foretage sikre indbetalinger uden at afsløre kreditkortdetaljer. Jo færre steder du oplyser informationer om dine kreditkort, desto mindre er chancen for at oplysningerne bliver lækket og misbrugt.

Hvad er en eWallet?

En eWallet, eller ePung på dansk, er en slags mellemmand mellem dig og webshoppen. I Danmark er den mest kendte eWallet service uden tvivl PayPal. Hvis du vil bruge PayPal, starter du med at oprette en konto, hvor du kan indsætte penge via dit betalingskort. Når du køber en vare hos en webshop, der samarbejder med PayPal, f.eks. Zalando og Power som nævnt herover, trækker butikken pengene på din PayPal-konto. På den måde kan du handle i mange forskellige onlinebutikker men kun oplyse informationerne på dine kreditkort ét enkelt sted. Hvis en webshop, som du har handlet med, bliver hacket, og IT-kriminelle får adgang til shoppens betalingsdata, så har de ingen mulighed for at misbruge dit kreditkort. Hvis du selv har solgt en vare, kan du også modtage penge med PayPal. Betaleren indtaster din mailadresse i sin egen Paypal, og pengene bliver overført til din konto. Der findes andre eWallet services i Danmark, men ingen er dog så kendte som PayPal. Apple Pay og Google Pay, der begge blev lanceret i 2018, er dog udviklet af så store spillere på markedet, at vi sikkert kommer til at høre meget mere til dem.

Gode råd når du handler online

Udover den åbenlyse fordel ved at benytte en eWallet-service, får du et par ekstra gode råd til sikker handel på internettet. EU-lovgivningen beskytter dig, når du handler online inden for EU. Uden for EU kan det være sværere at få hjælp, hvis dine varer ikke bliver leveret, skal byttes eller lignende. Brug altid betalingskort, MobilePay eller f.eks. PayPal. Betal aldrig via kontooverførsel, da det kan være svært for banken at hjælpe dig i tilfælde af problemer. Hvis du har mistanke om, at shoppen som du vil handle i måske ikke er helt i orden, så søg efter butikken på nettet eller på TrustPilot. Hvis andre har haft dårlige oplevelser med butikken, er det en god idé at holde sig langt væk.

Jeg har handlet i en fupbutik

Hvis du alligevel har fået oplyst dine kreditkortinformationer så kontakt din bank, og få spærret dit kort med det samme. Hvis du har mistanke om, at shoppen ikke overholder lovgivningen, eller at den snyder sine kunder, så skal du anmelde det til politiet. Du kan lave anmeldelsen online på politi.dk. Jeg kan anbefale, at du henter Forbrugerrådet Tænk’s app Mit digitale selvforsvar, hvor du kan læse alt om, hvordan du skal forholde dig, hvis du har mistanke om svindel. App’en har tillige en masse andre artikler med gode råd til IT-sikkerhed, og hvordan du beskytter dig bedst muligt, når du færdes på internettet. I tilfælde af aktuelle hændelser, som f.eks. falske mails der er i omløb, fup opkald eller SMS på telefonen og lignende, giver app’en dig en advarsel, så du undgår at falde i fælden.

Min 18 år. Spil ansvarligt | www.rofus.nu | Regler- og vilkår gælder

Click to comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

To Top