Øvrigt

Investorer tjener stort på faldende aktiekurser

Aktiemarkederne rasler ned i øjeblikket, og mange investorer står med store tab. Det gælder dog ikke alle – nogle tjener tværtimod stort på faldende kurser.

Kurslisterne i Børsen er ikke læsning for sarte sjæle i øjeblikket. Coronavirussen har gjort sit indtog; både på det danske aktiemarked, men også i resten af verden. Overalt rasler aktiekurserne ned dag for dag, og tilbage står investorerne og tager sig til hovedet velvidende, at de har lidt store tab.

Nogen af dem i hvert fald. For mens mange traditionelle – og private – investorer har tabt enorme summer i den seneste tid, efter coronavirussen er brudt ud, er der på den anden side også en række investorer, der har tjent lige så store summer på faldet. Det har de gjort ved hjælp af en investeringsmetode, der kaldes for at ”shorte”.

At shorte en aktie

Når man shorter en aktie, køber man den ikke. I stedet låner man den og sælger den med det samme med det formål, at kunne købe den tilbage til en lavere kurs på et senere tidspunkt, for herefter at aflevere aktien tilbage til vedkommende, man har lånt den af.

Lad os illustrere det ved hjælp af et eksempel. Aktien X er i kurs 100, og du har en formodning om, at den vil falde. Du låner derfor aktien og sælger den straks til kurs 100.

Nu sker der så det, at aktiekursen falder til kurs 90. Du køber derfor aktien tilbage for 90 kr., og afleverer den tilbage til vedkommende, du lånte den af.

Resultat: en gevinst på 10 kr. ved et aktiefald.

Short i praksis med cfd handel

Hvis du vil shorte aktie X, kan det selvfølgelig blive en anelse svært bare sådan lige at finde en person, der har lyst til at låne dig sine aktier. Derfor kan du med fordel i stedet gør brug af cfd handel, hvis du ønsker at short en aktie.

En cfd er en såkaldt Contract For Difference – en kontrakt, der følger en akties værdi. Når du køber eller sælger en cfd, køber eller sælger du dermed ikke den egentlige aktie, men i stedet en kontrakt, der følger kursudviklingen på den pågældende aktie.

Det smarte ved CFD er, at du både kan købe og sælge dem – også, selvom du ikke har nogen i forvejen. Når du sælger en cfd, shorter du dermed den pågældende aktie, og kan således nemt komme i gang med at shorte aktier uden, at du behøver at låne egentlige aktier. Sagt med andre ord; cfd handel gør, at du hurtigt og nemt kan short aktier, når du tror, at der er et kursfald på vej.

Click to comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

To Top