Hus og have

Kan du lægge et nyt tag selv?

Et tag kan ikke holde for evigt. De forskellige tagtyper har vejledende levetider – og så kan et tag også godt blive både utæt og få skader af det skiftede vejr, bl.a. sne, storm og slud. Hvis taget har opnået sin forventede levealder eller har vist tegn på at være gammelt og slidt, skal der i langt de fleste tilfælde et nyt tag til – ellers kan det faktisk ødelægge resten af huset. Taget er jo husets klimaskærm, og hvis det ikke er, som det skal være, så lider hele huset under det.

Et nyt tag er ikke ligefrem kendt for at være billigt, men det kan faktisk blive endnu dyrere, hvis du vælger at lade stå til. Det er derfor altid en god idé at skifte taget ud i god tid. Men er det noget, man måske kan gøre selv og dermed spare lidt penge på et nyt tag?

Det korte svar er naturligvis ja. Du vil uden tvivl kunne spare penge ved at lægge taget selv. En af de største udgifter forbundet med udskiftningen af et tag er nemlig arbejdslønnen til håndværkerne, og den falder jo helt fra, når man lægger taget selv. Du skal således blot indkøbe de materialer, du skal bruge – og det kan du oftest gøre i dit lokale byggemarked. Så er du klar til at gå i gang.

Der er dog nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du vælger at gå i gang med at skifte taget ud selv. Det er nemlig ene og alene dit eget ansvar at taget bliver lagt ordentligt. Du skal her bl.a. være opmærksom på reglerne for udskiftning af et tag, og så skal du også være opmærksom på, hvad dit forsikringsselskab siger til, at du vælger at lægge taget selv. Hvis du ikke har styr på både regler og forsikring, så kan det ende med at koste dig dyrt at skifte taget selv – faktisk endda dyrere end at få professionelle tagdækkere til at lægge taget for dig.

Når du går i gang med at skifte taget ud helt selv, kan du risikere, at forsikringsselskabet simpelthen ikke vil dække dit tag, hvis der skulle ske noget. Forsikringsselskabet skal nemlig sikre sig, at taget er monteret korrekt for at de kan dække dit tab, når der opstår eventuelle skader. Forsikringsselskabet vil derfor undersøge, om du har gjort alt efter bogen, og hvis det ikke er tilfælde, kan du enten risikere, at forsikringen kun dækker tabet delvist – eller i værste tilfælde slet ikke.

Du skal også sørge for, at du overholder de gældende love og regler, når du skifter taget ud. Hvis du f.eks. glemmer at søge om diverse tilladelser ved specifikke tiltag, bygger du ulovligt, og det kan ende med at skulle rives ned igen. Det er udelukkende dit eget ansvar at du følger love og regler, så du ikke ender med at smide penge ud ad vinduet på at bygge noget ulovligt.

Du kan altså sagtens gå i gang med at skifte taget ud selv – men vi fraråder det, hvis du ikke selv er uddannet tagdækker eller lignende og har styr på alle facetter ved udskiftning af taget. Der er nemlig en stor sikkerhed i at have professionelle til at lægge taget, bl.a. kan du vide dig sikker på, at de kender alle gældende love og regler og samtidig kan du også være sikker på, at deres forsikring dækker, hvis der mod forventning skulle være fejl eller mangler ved dit nye tag. Derudover skal det også lige nævnes, at du i så fald også har adgang til et håndværkerfradrag. Det gælder nemlig udelukkende for håndværkernes arbejdstimer – og det kan du altså ikke få, hvis du lægger taget selv.

 

Click to comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

To Top