Hus og have

Kan skimmelsvamp være godt?

Annoncør: Dansk-Skimmel

Skimmelsvamp er en svampetype, som normalt vokser i naturen og lever af dødt organisk materiale som f.eks. døde træer, dyr mm. For at skimmelsvampen kan leve og brede sig, skal der være fugtigt og varmt. Dette giver derfor også skimmelsvampen god grobund i mange huse og lejligheder.

Det formerer sig ved hjælp af sporer, som kan spredes vidt omkring gennem luften. Sporerne kan findes overalt, og hvis der er de rette betingelser, vil de begynde at vokse og sprede flere nye sporer.

Svampesporerne vil derfor først begynde at gro, når de lander et sted som er tilstrækkeligt fugtigt. I dit hus vil det ofte være i baderum, at skimmelsvamp kan opstå, hvis der ikke bliver luftet nok ud. Hvis boligen er dårligt isoleret, vil det også kunne vokse på vægge og lofter eller bag ved møbler som står op ad en kold ydervæg. Derudover kan lofter og kældre også være et udsat område for skimmelsvamp, da der ofte kan blive fugtigt.

Hvis skimmelsvampen har de rette forudsætninger for at leve og gro, vil det kunne etablere sig på kun 1-2 uger. I starten vil det kun være en lille plet, men med de rigtige forhold vil det hurtigt kunne sprede sig til større områder.

Hvilke betydninger kan skimmelsvamp have?

Skimmelsvampe er uskadeligt for din bolig. Til gengæld er skimmelsvamp et klart tegn på at der er for fugtigt i huset, hvilket du bør undersøge nærmere. Finder du i den forbindelse skimmelsvamp i din bolig, bør du hurtigst muligt kontakte en ekspert som kan hjælpe med at fjerne skimmelsvampen, inden det går ud over dit eller andre i husstandens helbred.

Skimmelsvamp er nemlig ikke nødvendigvis skadeligt for dit hjem, men det kan være skadeligt for dig eller andre i husstanden. Hvis der findes skimmelsvamp i hjemmet, kan det gøre dig syg. Du kan blandt andet opleve symptomer som irriterede øjne og næse, hoste, hovedpine, træthed eller hukommelsessvigt. For mennesker med allergi eller astma vil risikoen for at opleve symptomerne være endnu større.

Kan skimmelsvamp være positivt?

Skimmelsvamp kan faktisk også bruges til noget positivt. Skimmelsvampen er hyppigt anvendt i lægevidenskaben til at udvikle flere former for antibiotika. For mere end 80 år siden opdagede man penicillin, som stadig i dag er et meget vigtigt antibiotikum.

Penicillin er en skimmelsvamp, som har været med til at redde mange menneskeliv. Det er et antibiotikum, som produceres i store mængder af skimmelsvampe. Det er det første anvendte antibiotikum og bliver stadig i dag anvendt til blandt andet luftvejsinfektioner, visse urinvejsinfektioner, blodforgiftning og meningitis.

Derudover kan denne svampeslægt også findes hos ostehandleren. Det er nemlig denne type svampe som bliver brugt til at fremstille oste som blandt andet Camembert og Roquefort. Penicillium-slægten har sit danske navn Penselskimmel, men er i daglig tale bedre kendt som mug.

 

Click to comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

To Top