Øvrigt

Portvin – lækker julekalender til det voksne publikum

Mange er vokset op med glæden ved at have en julekalender i løbet af december måned, da den er med til at gøre måneden lidt mere magisk, end den i forvejen er. Hvor børn som oftest nyder godt af chokoladekalenderen, findes der nu også mange julekalendere, som er rettet mere mod det voksne publikum. Derfor kan det dog også være vanskeligt at vælge den helt rigtige kalender til modtageren. Hvis du påtænker at give en julekalender til et familiemedlem, en ven eller din partner, men kæmper en lille smule med inspirationen, kan du evt. overveje en portvin julekalender, der sandsynligvis vil falde i god jord hos mange voksne. Hvis du læser med i det nedenstående, kan du blive lidt klogere på portvinens verden og måske blive inspireret til julekalenderkøbet.

 

Portvin – værd at vide

Den liflige drik stammer fra den portugisiske Duoro-dal, og den brygges af de vindruer, som gror på dalens skranter. Man skelner almindeligvis mellem hhv. de engelske og portugisiske portvinshuse, hvoraf førstnævnte ofte er mere sødlig. Når det kommer til portvinstyper, findes der grundlæggende to af slagsen: ruby (mørk og rød) og tawny (lys pga. længere lagringstid). Tawnyerne kan udvikle sig på fade i mange år, og der findes også bestemt årgangsversioner, som kaldes for colheita. Ruby-vinene udvikler sig derimod overvejende i flasken, og her er forskellige vintage-versioner ofte de bedste og mest eftertragtede (bl.a. LBV, som står for Late Bottled Vintage). Den ypperste portvin kaldes for vintage port, som er en årgangsportvin med stor popularitet blandt nydere. For mange danskere har portvin en særlig status, og salget har også været konsistent i mange år i Danmark. Da portvinen grundlæggende har en sød karakter, bruger vi den ofte som en dessertvin, da den komplimenterer de søde sager. Portvinen fungerer dog ikke kun godt til f.eks. juleaftens ris a la mande – den kan nemlig også tages i brug som en sød kontrast til stærkere madretter.

 

Portvin som kalendergave

Julekalenderen med portvin gør sig naturligvis bedst, hvis modtageren har smag for portvin eller vin i al almindelighed. Der er dog, som nævnt ovenfor, ikke mange voksne danskere, der ikke sætter pris på et godt glas port – navnlig med tanke på den kommende vinter- og julesæson, som for mange danskere også er synonym med portvin. På den anden side kan modtageren også få udvidet sin horisont og forhåbentlig komme til at holde endnu mere af den skønne drik med en portvin julekalender. Vedkommende får 24 forskellige smagsoplevelser med forskellige lagringstider, så der er også en fornuftig chance for, at en eller flere af portvinene rammer plet i smagsregisteret. Julekalenderen er således et lækkert alternativ til mange af de mere traditionelle kalendergaver, der pryder stuen i december måned. Hvis du vil gøre lidt ekstra ud af det, kan du med fordel også købe lidt sødt og snacks, som portvinene vil gå godt til. Så kan du uden tvivl skabe en lidt mere magisk december, for en du holder af.

Click to comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

To Top