Øvrigt

Professionel alkoholafvænning kan afhjælpe stort problem

Alkoholafhængighed er et større problem end mange går og tror. Det estimeres, at over 640.000 danskere har et alvorligt alkoholforbrug. Og det er i sådan en grad, at det vurderes at være til fare for deres helbred. Dertil har omkring 200.000 af disse udviklet et decideret alkoholmisbrug, hvor de er afhængige af alkohollen. Ofte er de ikke selv klar over, hvor slemt det står til. Derfor er det også meget få, som rent faktisk kommer i alkoholafvænning for deres misbrug. Det synes jeg er skræmmende at tænke på. Alkoholafhængighed er et stort og anerkendt problem i samfundet, men der bliver ikke taget tilstrækkelig hånd om det. I skrivende stund findes der 200.000, som har akut brug for alkoholafvænning. Det burde være nok begrundelse for, at gøre noget ved problemer, hvis du spørger mig.

 

Det kommer nok ikke som en overraskelse, men det er hovedsageligt mænd som trækker statistikken i den forkerte retning. Op mod 20% af alle mænd i landet har et alvorligt alkoholproblem og har brug for alkoholafvænning. Det er et skræmmende højt tal. Tallet for kvinder er noget lavere, på 8%, dog er det stadig for højt. Vi er noget til et punkt hvor det ikke er nok at indse der er for mange som har alvorlige alkoholproblemer. Flere af disse personer skal i alkoholafvænning, ellers bliver tallet kun større og større.

Jeg er da ikke alkoholiker?

Hvis det var så “nemt”, at vi bare kunne sende alle alkoholikere i alkoholafvænning, så havde det ikke været så stort et problem. Men vi kan ikke tvinge folk til, at få hjælp i form af alkoholafvænning. Det er her den helt store udfordring ligger. Langt størstedelen af alkoholikere i dag, er af den overbevisning at de ikke har et alkoholproblem. Og hvordan får du en alkoholiker i alkoholafvænning, som ikke selv mener han/hun har et problem? Det er ofte en lang og sej kamp. En kamp der kræver professionel hjælp.

 

Som pårørende til en alkoholiker er du fanget. I starten tænker du ikke over det, du ser mere igennem fingrene med det. Du begynder at forsøge at overbevise dig selv om, at han/hun ikke har noget alkoholproblem og det er da meget normalt, at drikke en øl engang i mellem. Langsomt begynder du at tvivle mere og mere. Samtidig bliver hans/hendes alkoholafhængighed stærkere og stærkere. Nogle samler mod til, at konfrontere alkoholikeren for at foreslå alkoholafvænning. Men det skal du passe gevaldigt på med. I de værste tilfælde kan det resultere i, at deres alkoholmisbrug tager til. De opfatter forslaget om alkoholafvænning som en et personligt angreb. De ser ikke dem selv som en alkoholiker, derfor skal du være meget varsom når du som pårørende konfronterer alkoholikeren.

 

Hos Danmarks bedste misbrugscenter, Behandlingscenter Søby Park, fastslår de vigtigheden i, at være varsom med konfrontationer. De anbefaler på det kraftigste, at du kontakter dem før du gør noget. Behandlingscenter Søby Park har professionelle misbrugskonsulenter siddende ved telefonerne alle ugens dage. Du kan ringe helt gratis og uforpligtende til dem og få råd og vejledning. Du kan se meget mere på deres hjemmeside her https://www.behandlingscentersoebypark.dk/.

Hvornår er du alkoholiker?

Noget af det sværeste for pårørende er, at indse deres elskede er en alkoholiker. For nogle er det så svært, at de ikke kan se det som faktisk foregår lige foran næsen på dem. Hos Behandlingscenter Søby Park arbejder de med 3 stadier for en alkoholiker. Disse 3 stadier skal hjælpe pårørende og andre, så de ved præcis hvilke tegn de skal kigge efter. Det hele starter i stadie 1. Allerede når du befinder dig i 1. stadie, skal du i alkoholafvænning. Jo tidligere du får hjælp, f.eks. alkoholafvænning, jo større er chancen for at komme ud af misbruget.

 

Stadie 1

Her går fra at været kontrolleret drikkeri til, at være et misbrug. Her opleves først og fremmest en øget tolerance. Der skal lige pludselig mange øl eller flere glas vin til, før personen bliver påvirket. En af de største alarmklokker er hvis han/hun begynder at drikke i smug. Det betyder også de inderst inde godt ved det ikke er rationelt det de foretager sig, men de er allerede afhængige. Stadie 1 er samtidig det stadie, hvor langt de fleste befinder sig. Det farlige ved dette stadie er, at det kan være meget svært for pårørende at se der rent faktisk er et problem. Men hvis ikke du allerede i stadie 1 kommer i alkoholafvænning, vil det med tiden blive værre og værre og før du ved af det, befinder de sig i stadie 2 og 3.

 

Stadie 2  

Det er stadiet hvor det for alvor begynder at gå hurtigt den forkerte vej. Alkoholikerens familie begynder at blive påvirket af situationen. Alkoholikeren begynder at miste venner. Det begynder også at gå ud over arbejdet. Ofte ender det i en depression. 2. stadie er her hvor du antager, at det er sidste chance for at komme i alkoholafvænning, hvis du gerne vil beholde det liv du havde før. Hvis ikke du får hjælp i dette stadie, ender du med at brænde alle dine broer.

 

Stadie 3

Når en alkoholiker når til dette stadie, er de ude hvor de ikke kan bunde mere. Drikkeriet fortsætter flere dage i træk. Du er nået dertil hvor du drikker for at holde dine symptomer nede. Det er symptomer som hovedpine, rysteture og kvalme. Alkoholikeren begynder også at have problemer med at huske ting. De bortforklaringer og undskyldninger de kom med i starten, forsvinder helt. De løber simpelthen tør for gode bortforklaringer og undskyldninger. Er du nået hertil er der 3 udveje, enten drikker du dig langsomt ihjel, du begår selvmord eller du får professionel hjælp i form af alkohol afvænning.

 

Det er ofte for sent i 3. stadie, alkoholikeren er så langt ude allerede. Derfor kan det være fuldstændig altafgørende du får alkoholikeren i alkoholafvænning så tidligt som muligt. Og husk at kontakte en professionel misbrugskonsulent inden du tager konfrontationen.

 

Click to comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

To Top