Hus og have

Sådan energioptimerer du dit hjem

Er din el- og varmeregning blevet for alt høj, og er du ved at være træt af at fyre for gråspurvene? Så er det måske ved at være på tide at få energioptimeret dit hjem.
Er du en af dem, som synes det virker lidt uoverskuelig at energioptimere, fordi du ikke aner, hvor du skal starte og hvor meget, der egentlig skal gøres? Det er forståeligt nok. Der er dog hjælp at hente hos Midtjysk El Center i Ikast! Du kan starte stille ud med at lave ganske simple ændringer i hjemmet som for eksempel udskiftning afgammelt elektronik til noget nyt med en bedre energimærkning og en højere energiklasse. Som tommelfingerregel skal du som minimum gå efter produkter i energiklasse A+, hvis du vil have en mærkbar årlig besparelse på din el-regning. Bruger du stadig gamle glødepærer, så er der også penge at spare på det område, hvis du skifter dem ud til LED belysning. LED lys afgiver ikke så meget varme som en traditionel glødepærer, derfor bruger det også væsentlig mindre energi.
Vil du sparer endnu mere på lyset, kan du få opsat intelligent styring på belysningen.

Her er besparelsen størst
Går du efter de store besparelser, skal der dog noget større ændringer til. Det kan være opsætning af solceller, installering af en varmepumpe, jordvarmeanlæg eller en forbedring af ventilationen i huset. Fugtproblemer og skimmelsvamp kan være en god grund til at få energioptimeret i dit hus nu. Det kan bekæmpes ved at opsætte et mekanisk ventilationsanlæg.  God ventilation har en gavnlig effekt på indeklimaet i hjemmet. Det er en løsning, som ikke kun bekæmper fugt, skimmelsvamp og dårlig lugt, men også nedbringer mængden af skadelige radon i luften. Et sundt indeklima er generelt godt for dig og din families velbefindende, da det nedsætter risikoen for at udvikle astma, allergi og hovedpine.  Ligesom et ventilationsanlæg renser en varmepumpe også luften i dit hjem. En varmepumpe er en effektiv varmekilde, som bruger væsentlig mindre strøm end el-radiatorer og oliefyr for eksempel. Varmepumper er miljøvenlige set i forhold til oliefyr, der belaster Co2-udledningen. Så udover en besparelse får du oven i købet også god samvittighed, når du samtidig gør noget godt for miljøet.

Din investering kan være tjent ind igen i løbet af et par år. Selvom det koster lidt at lave større energioptimeringer, så tjener pengene som regel sig ind i løbet af de første par år. Det er også en investering, der giver mange andre fordele: øget værdi af din ejendom og en bedre energimærkning, mindre vedligeholdelse, færre driftsomkostninger.

Har du brug for et overblik?
Få en energiekspert til at lave et energitjek af dit hjem, så finder du hurtig ud af, hvor du skal sætte ind. Du får overblik over, hvor du kan spare og hvor meget du kan spare i forhold til dit nuværende energiforbrug. Du kan ansøge om et energitilskud til dine forbedringer. Tilskuddet afhænger af besparelsen – jo større besparelse, jo større tilskud. Skifter du for eksempel et gammelt oliefyr ud med en effektiv luft til vand varmepumpe, kan energisparetilskuddet nå helt op på 9.500 kroner.

Click to comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

To Top