Øvrigt

Hvad afgør vindersangen i europæisk Melodi Grand Prix 2019

Hvad har gyldne sko, et af verdens bedst sælgende popbands, et par ældre guitarspillende herrer og et heavyspillende band i monsterkostumer til fælles? Hvis du er hardcore fan, har du nok allerede gættet det: De har alle forbindelse til det europæiske Melodi Grand Prix.

 

Det europæiske Melodi Grand Prix afholdes i år for 64. gang, og har været vist hvert år siden debuten i 1956. Musikkonkurrencen er “den længst kørende årlige internationale tv-konkurrence” og er også en af ”verdens længst kørende tv-programmer”. Gennem årene har der været mange spændende indslag fra forskellige lande, og sjovt nok er det ikke altid nødvendigvis kvaliteten af musikken, som afgør, hvem der vinder det europæiske Melodi Grand Prix.

 

Hvis man er en af dem, som synes det er sjovt at spille på, hvem der vinder konkurrencen, har Unibet lavet en side, hvor man kan satse på, hvem der vinder lørdagens udgave i Tel Aviv 2019. Her kan du både se interaktive statistiske oversigter over musikkonkurrencen, tage den ultimative forudsig vinderen-quiz og se videoen med søjlediagramkapløbet over det europæiske Melodi Grand Prix fra 1956-2018.

 

Men selvom bookmakerne naturligvis har deres favoritter, så er det ingen garanti for, at det er dem, der løber med de første pladser. Det er nemlig ikke kun musikken, som afgør, hvem der vinder konkurrencen. Mange mener, at Brødrene Olsen for eksempel vandt Grand Prixet i 2001 på grund af deres alder og simple optræden med guitar uden et stort anlagt sceneshow bagved. I 2006 vandt finske Lordi med europæisk Melodi Grand Prix’ første heavy metal-nummer akkompagneret af monsterkostumer, og i 2009 optrådte og sejrede norske Alexander Rybak på violin med den eventyrlige og iørefaldende Fairytale. Alt sammen optrædener og melodier, som turde skille sig ud fra mængden, men samtidigt med høj musikalsk kvalitet.

 

Reglerne i det europæiske Melodi Grand Prix har ændret sig over tid. Måden, man afgiver point på, har ændret sig fra at være bestemt af fagjuryer i hvert land til i dag at blive afgjort af lige dele jury-stemmer og lige dele stemmer fra den brede befolkning via sms. I dag er der også så mange lande repræsenteret ved konkurrencen, at man har lavet semifinaler inden den afgørende finale. Det betyder, at der kan ske store afgørelser, allerede inden klimaks af konkurrencen, finder sted.

 

For eksempel røg en af de store favoritter og manden bag et af de største og mest ikoniske dansehits i det nye årtusinde, Finlands dj Darude, ud på knæ og albuer ved den første semifinale. Ud røg også lande som Belgien, Finland, Georgien, Ungarn, Montenegro, Polen og Portugal. Til gengæld slap landene Australien, Hviderusland, Cypern, Tjekkiet, Estland, Grækenland, Island, San Marino, Serbien og Slovenien gennem finale-nåleøjet og kan glæde sig til endnu en optræden på lørdag, når den store finale afvikles. Og hvem kunne have forudsagt det?

 

Rusland stillede i 2012 med den noget anderledes gruppe Buranovskiye Babushki, der bestod af bedstemødre, som rakte til en 2. plads, så måske skal man i virkeligheden tænke alternativt, hvis man vil forudsige vinderen af dette års konkurrence.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

To Top